Des del 2008 l’SCAN Tarragona es planteja com un festival internacional de fotografia. Una de les seves exposicions principals és «Talent Latent», una mostra col·lectiva que parteix d’un ampli treball en xarxa de crítics, comissaris i especialistes d’arreu del món que suggereixen diferents fotògrafs i conclou amb una acurada selecció, que aquest any ha anat a càrrec de Jesús Micó.
D’entre un centenar llarg de propostes, el comissari de la present edició n’ha triat deu que, amb paraules seves, «revisen les diferents línies estilístiques i temàtiques de la fotografia actual». Tanmateix, tampoc ha pretès caure en reduccionismes i buscar un representant de cadascuna d’aquestes línies; d’aquí que hi hagi treballs que transitin camins paral·lels i d’altres que tinguin certa autonomia. Un altre aspecte d’aquesta exposició és la voluntat de descobrir nous valors, quelcom tradicionalment associat a la joventut dels artistes; tanmateix, queda clar que la innovació no és exclusiva dels autors emergents, en tot cas depèn de la perseverança i dedicació.
En aquest sentit, destaquem el treball de Mariano Icaza (Bilbao, 1964) que, a partir de la recreació d’algunes fotografies icòniques de la història de la fotografia, no només homenatja fotògrafs clau (Mapplethorpe, Sherman...), sinó que ell mateix s’incorpora a la història del mitjà, mostrant les seves afinitats, però també abordant temes com la identitat, el retrat i l’autoretrat. Paral·lelament, descobrim el treball d’artistes joves però amb gran maduresa com Dorothée Smith (París, 1985), que situa el seu treball en l’entorn personal. Els seus personatges ubicats en una atmosfera gèlida i immersos en processos meditatius ens connecten amb períodes vitals tan fràgils com l’adolescència. En contrast, al costat d’aquests llargs silencis, trobem un altre treball introspectiu, però amb una càrrega visceral implacable, sota el títol «Anoche pagué para cerrar los ojos» de Jordi Díaz (Tarragona, 1979), que presenta una sèrie fotogràfica asfixiant, que indaga en els espais físics i mentals més foscos de l’individu. La cruesa també és present en el treball de Sebastián Liste (Alacant, 1985), un fotoperiodista que ha conviscut llargament amb els subjectes i el tema tractat. El seu projecte ens situa enmig d’una comunitat marcada per la violència i la pobresa que va ocupar una fàbrica a Salvador de Bahía (Brasil) entre el 2003 i el 2009. Els marges, des d’un altre punt de vista, és el terreny per on discorre Salva López (Barcelona, 1984) amb el projecte «La Cortina Verda», en el qual mostra una Barcelona oculta: l’altra cara de la muntanya de Montjuïc, un lloc al qual s’accedeix a peu, per camins invisibles, i no amb el bus turístic, en el qual descobrim un paisatge decadent i uns habitants expulsats per la ciutat. La ciutat i els seus habitants també són el tema de Salvi Danés (Barcelona, 1985) que dins d’un registre més previsible ens parla de l’aïllament i la incomunicació contemporània. Al costat de la ciutat, l’arquitectura de les antigues repúbliques soviètiques és el tema que aborda Simona Rota (Mäcin, Romania, 1979), seguint una metodologia d’arxiu. Un altre tema que emergeix entre els fotògrafs seleccionats és la família. Per una banda, de Clare Gallagher (Belfast, 1978) ens sobta com l’anodina quotidianitat que comporta la criança dels seus fills pot ser transformada de manera excepcional per una mirada atenta i gens convencional; i per l’altra, Lorena Guillén (Rosario, Argentina, 1974) utilitza la fotografia com a via de preservació de la memòria davant les pèrdues familiars. Finalment, Eva Lauterlein (Lausana, 1977) presenta la sèrie «Chimères» fruit d’una preocupació formal i tècnica en relació amb l’obtenció d’una imatge ideal que contingui tots els punts de vista d’un subjecte; malauradament aquest objectiu difícilment s’arriba a traslladar a les fotografies.
En conjunt ens trobem amb un gran mosaic de propostes, algunes més riques que d’altres, des del punt de vista formal i conceptual, però totes amb un gran poder de suggestió i prospecció que ens animen a continuar atents a l’escena fotogràfica contemporània.